Stockholm: Detta gäller vid stambyte hos bostadsrättsförening

Innan stammarna blivit i så dåligt skick att vattenskador kan uppstå behöver ett stambyte genomföras. Vem är ansvarig för att det genomförs stambyte i en bostadsrättsförening? Vem tar kostnaden? Vilket ansvar har den enskilde medlemmen? Vilka företag i Stockholm kan anlitas?

Styrelsen som har ansvar

Det är styrelsens ansvar att löpande kontrollera fastigheterna och se till att eventuella fel åtgärdas. Det gäller allt från löpande underhåll till mycket stora renoveringar så som byte av tak eller stambyte. Däremot är det sällan som en styrelse i en bostadsrättsförening har all kunskap som krävs för att själv kunna utföra dessa och istället anlitas konsulter som granskar stammar och fastigheten överlag för att sedan ge råd om vad som bör åtgärdas.

Så påverkas medlemmen

Stambyte är ett mycket långt projekt som för en bostadsrättsförening kan ta 1,5 till 2 år. Detta från att föreningen beslutat sig för att genomföra renoveringen till att dammet har lagt sig och slutstädning kan utföras. Under själva renoveringen kan medlemmarna bo kvar i sina lägenheter men renoveringsarbetet tar mellan 4 och 6 veckor vilket innebär att hantverkare kan behöva komma in i lägenheten mellan 7 och 16 varje vardag under denna tid. Dessutom kommer det tidvis genomföras mycket högljudda arbetsmoment.

Det är därmed vanligt att medlemmarna flyttar till en vän inom Stockholm och bor där så länge som renoveringen pågår. Någon ersättningsbostad eller ersättning för att bo på hotell ges inte från vare sig entreprenadfirman eller föreningen. Det är även omöjligt att neka föreningen denna renovering i den enskilda lägenheten. Detta utifrån att det är föreningen som äger fastigheten och därmed har ansvaret för att underhålla och renovera den.

Få hjälp med stambyte i Stockholm

Om bostadsrättsföreningen har anlitat en oberoende inspektion och fått svar att stambyte behöver ske är nästa steg att anlita ett företag för detta jobb. I Stockholm finns ett flertal företag inom denna bransch men en vanlig väg är att anlita en stambyteskonsult. Det är ett företag som enbart jobbar med det administrativa kring detta arbete samt kontrollerar att allt sker efter branschstandard. En slags byggherre men enbart mot stambyte.
Stambyteskonsulten är länken mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören som utför jobbet. Det kan bland annat:

  • Genomföra inspektion och avgöra behov
  • Skapa offertunderlag och kontakta entreprenörer i Stockholm
  • Genomföra slutbesiktning och besiktning under pågående jobb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *