0

Stockholm: Därför höjer ett stambyte månadskostnaden

Efter att ett stambyte har genomförts har de flesta hyresrätter och bostadsrätter i Stockholm fått en högre månadskostnad. Hur mycket högre beror både på fastighetsägarens ekonomi samt ränteläget i landet. Orsaken till höjningen är däremot olika beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt.

Hyresrätt – Bara höjning vid standardhöjning

Stambyte klassas som ett underhållsarbete i likhet med golvbyte, tapetsering eller byte av vitvaror. Fastighetsägaren får alltså inte lägga denna kostnad på hyresgästen. En höjning av hyran får antingen ske en gång per år (oftast beräknad på en inflation) eller vid tydlig standardhöjning. En stamrust innebär i sig inte en standardhöjning då den som bor i lägenheten inte kommer får det finare eller bättre.

När renoveringen genomförs behöver däremot hela badrummet rivas ut för att samtliga rör och ledningar ska kunna bytas. När badrummet sedan ska byggas upp igen har fastighetsägaren två val:

  • Samma standard som tidigare – Ger ej rätt till hyreshöjning
  • Högre standard än tidigare – Ger rätt till hyreshöjning

De allra flesta fastighetsägare  planerar därför renovering av badrum så att detta sammanfaller med stambyte i Stockholm. Därefter får även en hyreshöjning ske.

Bostadsrätt – Föreningen och därmed medlemmarna

En bostadsrättsförening styrs av en styrelse vilka har det ekonomiska ansvaret för föreningen. Inkomster till föreningen är månadsavgifterna och dessa behöver alltså höjas i det fall som föreningen får större kostnader – exempelvis högre lån. Det är alltså helt upp till styrelsen att anpassa månadskostnaden för de boende utifrån den budget som finns. Till skillnad mot hyresrätt behöver inte förhandlingar eller standardhöjning ske för att höjning ska kunna genomföras.

Det finns föreningar i Stockholm som redan haft hög belåning när stambyte behövt genomföras. Det har skapat högre räntenivåer och därmed belastat de boende kraftigt vid denna stora renovering. Samtidigt finns det föreningar som planerat i god tid och avsatt kapital för att delvis kunna finansiera renoveringen vilket resulterat i en mindre höjning av månadskostnaden.

Vad kostar stambyte i Stockholm?

Vad ett stambyte kostar beror delvis på antal lägenheter, antal badrum per lägenhet samt stammarnas komplexitet. En av de större aktörerna i Stockholm anger ett riktpris på 300 000 kronor per lägenhet. Det blir därmed flera miljoner som ska betalas även om det är en fastighet med bara ett tiotal lägenheter.
Den vanligaste finansieringsvägen blir därmed att höja befintlig belåning. Ett stambyte sker efter ca 30 – 40 år och under denna tid bör lånet ha minskats så mycket att låneutrymme finns för denna stora renovering.