Praktiska frågor om stambyte – Stambyteskonsulter i Stockholm svarar

Kan boenden bo kvar i sina hem under ett stambyte och hur lång tid tar egentligen arbetet? Det är några av dom vanligaste frågorna i samband med ett stambyte och det är kanske inte så konstigt att dom dyker upp inför ett omfattande ingrepp i en fastighet. Nedan besvaras dessa, samt andra vanliga frågor, av konsulter från företaget Danixo som hanterar stambyte i Stockholm.

Kan boenden bo kvar i fastigheten under ett stambyte?

Ja, det är inga problem att bo kvar i sitt boende under ett stambyte men många tycker att det är besvärligt och jobbigt. Det kommer naturligtvis bli stökigt under arbetets gång, med buller, hantverkare som kommer och går och så vidare.

Finns familj, vänner eller bekanta i Stockholm att bo hos under tiden är det något som Danixo rekommenderar – särskilt för personer med astmatiska besvär och familjer med små barn.

Fungerar toalett och dusch under arbetets gång?

Av naturliga skäl kommer toalett och dusch inte att fungera under arbetets gång, eftersom alla rör och ledningar tas bort. När Danixo projektleder ett stambyte finns alltid provisoriska lösningar för dusch och toalett för dom som väljer att bo kvar hemma under arbetets gång.

Under vilka tider behöver hantverkarna komma in i lägenheten?

Arbetet sker vanligen under ”vanliga” arbetstider, det vill säga under måndag till fredag, mellan 07.00 – 16.00.

Låsen till alla lägenheter kommer att bytas ut till så kallade bygglås, till vilka hantverkarna har egna nycklar. Boenden behöver så ledes inte lämna ut sina egna nycklar. Givetvis monteras dom gamla låsen tillbaka när arbetet är klart.

Hur lång tid tar det?

Det är svårt att ge ett exakt svar på frågan om hur lång tid arbetet tar, eftersom det kan skilja sig. Normalt sett så tar det dock ungefär 8-12 veckor per lägenhet men det kan både gå något snabbare eller ta något längre tid också.

Hur mycket kostar ett stambyte i Stockholm?

Enligt konsulterna på Danixo i Stockholm kostar ett stambyte någonstans mellan ca 250 000 – 300 000 kronor per lägenhet. Däremot finns exempel i Stockholm där fastighetsägare fått betala både mer och mindre. Precis som med tidsåtgången är det svårt att ge ett exakt svar då det finns flera faktorer som påverkar. Det kan exempelvis bero på:

  • Ålder på bostaden
  • Tidigare material
  • Övrig renovering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *