3 tips till dig som ska bygga ett attefallshus

Det är lätt att konstatera att det för närvarande råder något om en byggboom här i Sverige. Det byggs som aldrig förr och antalet bygglov som skickas in till bygghandläggare runt om i landet är rekordstort. Även byggandet av lovfria byggnader är för tillfället väldigt stort. Många svenskar vill bygga attefallshus för att skapa en extra boyta på sin tomt.

Men vad ska man då tänka på om man är intresserad av att bygga en attefallare? För att undvika att begå misstag bör du ha vissa saker i åtanke. Det finns många erfarenheter från tidigare byggen av attefallshus som du kan dra. Om du vill slippa att själv begå andra misstag bör du därför spetsa dina ögon och ta del av tipsen nedan!

Begå inte andras misstag när du bygger ditt attefallshus

Dessa tre råd bör du följa för att få ut så mycket som möjligt av ditt lilla hus:

  • Ditt attefallshus bör vara vänt mot gatan. Det kan förvisso låta väldigt trevligt att smälla upp en attefallare på tomten och vända detta lilla hus mot bostadshuset. På så vis kan du varje dag njuta av det nya lilla huset på din tomt. Men som du kanske har märkt är det få fastighetsägare som väljer att göra på detta vis. Det finns goda skäl till det – man vill ofta att det extra huset ligger lite avskilt till. Detta gäller förstås enbart om du har tänkt använda det som ett permanentboende och inte som ett förråd, gym, poolhus eller dylikt.
  • Överväg möjligheten att bygga med suterräng. Det är lättare sagt än gjort att bygga ett attefallshus på ett sådant sätt att det eventuella övre våningsplanet ger särskilt mycket. Det finns förvisso attefallare med loft på marknaden, men ofta blir det inte mycket mer än ett krypin där du kan sova. Om du däremot bygger det lilla huset med suterräng kan det gå att få ut mycket mer av övervåningen. Och hur högt i tak behöver du egentligen på nedervåningen?!
  • Försök inte att klämma in ett sovrum. Många gör sitt yttersta för att få plats med ett riktigt sovrum i sin attefallare. Detta är dock inte att rekommendera då det riskerar att bli trångt. Det räcker ofta gott med ett sovloft och du kan istället använda ytan för att avskilja vardagsrummet från köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *