Fyra frågor om stambyte som utförs i Stockholm

Detta är fyra av de vanligare frågorna som ställs till företag i Stockholm som utför stambyte.

Behövs bygglov vid stambyte?

Nej, det innebär inte någon ombyggnation på byggnaden och kräver därmed inte något bygglov. Däremot är det många fastighetsägare som passar på att genomföra större genomgripande renoveringar när stambytet ändå sker. Detta utifrån att flera väggar och golv ändå måste rivas ut. Men det är då dessa ombyggnationer som kräver bygglovet. Vid osäkerhet bör alltid Stockholm Stad kontaktas varpå de kan ge mer information om bygglov och vad som krävs kring detta.

Kan företag från Stockholm anlitas för stambyte i andra städer?

Flera av de företag som utför stambyte marknadsförs primärt mot Stockholm. Behovet är så stort att de inte behöver söka kunder i andra städer. I vissa fall genomför de även arbeten i närliggande städer men detta beror till stor del på hur stort projektet är och om det är kostnadseffektivt att pendla mellan städerna.

Är det någon skillnad på om renoveringen sker Stockholm eller annan stad?

Själva arbetet skiljer sig inte. Det är samma process oavsett vilken stad som arbetet utförs i. Det som skiljer är däremot hur komplicerat det är att genomföra stambytet rent praktiskt. Ska det ske i Stockholms innerstad finns en hel del förutsättningar att förhålla sig till gällande trafiksituation, alternativt boende och bullernivå. Det kan ställas mot om det sker i en bostadsrättsförening i utkanten av en mindre stad. Den stora skillnaden är helt enkelt logistiken.

Hur många företag arbetar med stambyten inom Stockholm?

Det beror på hur man räknar och vilka företag som därmed ska inkluderas i uträkningen.

  • Totalentreprenad med ”allt under samma tak”
    De största företagen erbjuder all hjälp – av egen personal. Det handlar om allt från projektledare och VVS-personal till elektriker och snickare. Fördelen är att de har kontroll på all personal och kan säkerställa hög kvalité.
  • Totalentreprenad med externa företag
    Det är vanligt att företag erbjuder totalentreprenad men att de själva köper in timmar från externa konsulter. På detta sätt kan de ta in expertis helt utifrån vad som projektet kräver
  • Hantverkarna som får uppdragen
    Som visas vid punkt två kan ett byggföretag ta på sig uppdraget för ett stambyte och sedan anlita exempelvis snickare och plattsättare för delar av arbetet. Även dessa utför därmed stambyte även om det inte är deras primära arbetsuppgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *