0

När du läser en blogg om juridik….

När du läser en blogg om juridik….

Att följa en blogg om juridik kan vara intressant för både de som läser detta ämne och privatpersoner som har ett allmänt intresse. Men det gäller att vara uppmärksam. Det som står i bloggen kanske inte är uppdaterat, korrekt samt kan vara vinklat.

Exempel – Vad är straffet för bokföringsbrott

Straffisverige.se är en blogg om juridik med ett brett allmänt fokus. Bland annat finns ett blogginlägg med titeln ”Vad är straffet för bokföringsbrott?”. I texten anges att ett grovt bokföringsbrott innebär fängelse mellan 6 månader och 6 år.

Men betyder detta att straffet är samma idag? Det är alltså viktigt att se på datumet när inlägget publicerades. Just detta publicerades 2019 och sannolikheten att straffskalan ändrats sedan dess är liten. Men vad hade hänt om blogginlägget varit daterat till 1999?

Det är alltså viktigt att se på datumet och därefter avgöra om lagar kan ha uppdaterats sedan dess. När inlägget skrevs var det säkert sant – men inte tio år senare.

Exempel – Behöver ni hjälp av en advokat?

I en annan blogg om juridik går det att läsa artikeln ”Behöver ni hjälp av en advokat?”. Det finns tillfällen då en advokat är det bästa alternativet så frågan är absolut relevant. Men beroende på vem som skriver texten, och var den är publicerad, kan objektiviteten ifrågasättas.

Om en advokat har en blogg om juridik på sin företags hemsida kanske målet är att förtydliga vikten av att anlita advokat. Med andra ord finns en ekonomisk vinning i att vinkla texten åt det hållet. Samtidigt finns det företag som säljer färdiga juridiska mallar på nätet som anser att en advokat anlitas för ofta i förhållande till vad som är nödvändigt. Deras artikel kan därmed vinklas till att juridiska mallar är bättre.

Exempel – När du behöver en brottmålsadvokat i Göteborg

Även artikeln ”När du behöver en brottmålsadvokat i Göteborg” kan hittas i större blogg om juridik. Texten tar upp olika aspekter att tänka på vid val av advokat och hur man bör tänka som privatperson. Däremot framgår det inte vem som skrivit texten. Därmed blir det även svårt att veta vad målet är och hur trovärdig källan är.

När du läser en blogg om juridik

  • Vem är avsändaren?
  • Finns kontaktmöjlighet?
  • Vad är målet med texten?
  • I vilken kontext publiceras inläggen?