Alla bostäder, företag, fabriker och andra kommersiella byggnader bör vara utrustade med en rökdetektor. En rökdetektor är enkel att köpa och installera och kan bokstavligen rädda liv. Om du är hyresvärd och hyr ut lägenheter kräver till och med lagen att du installerar en rökdetektor, även om det är hyresgästen som ska stå för underhållet. Nästan alla bränder med dödlig utgång sker i miljöer där en rökdetektor har saknats, så det kan inte nog understrykas hur viktigt det är med detta skydd. Det är en enkel och liten produkt men som många gånger kan spela en avgörande betydelse vid brand.
Var köper man en rökdetektor?
Du kanske tycker det verkar krångligt att köpa och installera en rökdetektor och inte ens vet var man kan köpa den? Faktum är att en rökdetektor kan man köpa på väldigt många olika ställen. Affärer som IKEA och Clas Ohlson säljer rökdetektorer men även välsorterade stormarknader som ICA eller COOP. Du kan också beställa en rökdetektor på nätet. Man ska dock alltid beställa rökdetektorn från en svensk e-butik, då kan man känna sig säker på att den lever upp till de kvalitetskrav som finns. Beställer du din rökdetektor från en utländsk sida vet du inte alls vilka säkerhetskrav den uppfyller.
Att installera en rökdetektor
I de flesta fall kan man installera en rökdetektor på egen hand. Vissa rökdetektorer måste borras upp. Har du ingen borr eller om du inte vill göra hål i taket så kan du köpa en rökdetektor som klistras upp. Det finns också rökdetektorer som har en slags självhäftande tejp som faktiskt fungerar förvånansvärt bra. Det är så klart inte helt riskfritt, en rökdetektor som klistras upp kan alltid ramla ned. Vill du vara helt säker på att din rökdetektor inte ramlar ner så måste du borra upp den.
Att sköta om sin rökdetektor
En rökdetektor kräver inte speciellt mycket skötsel men några punkter kan ändå vara bra att känna till. Man ska aldrig göra rent en rökdetektor i diskmaskinen eller med vatten på annat sätt, då förstörs den. Det bästa är att bara damma av den med jämna mellan rum med en dammtrasa eller med en mycket lätt fuktad disksvamp. Man ska alltid ha koll på batterierna. Nästan inga rökdetektorer har uppladdningsbara batterier utan du måste byta ut dem ibland. När batterierna behöver bytas ut brukar rökdetektorn signalera detta på olika vis, till exempel genom att ett rött ljus blinkar.