Vem behöver ett villalarm?

Vem behöver ett villalarm?

Inbrott drabbar omkring en procent av hushållen i Sverige, vilket innebär att det är ett förhållandevis ovanligt brott men samtidigt långt ifrån osannolikt. Bostadsinbrott upplevs av förklarliga skäl också som betydligt mer kränkande än andra stöldbrott. Det är ditt hem som blir inkräktat, platsen där du och din familj ska känna er säkra, kunna slappna av och koppla bort. Många går därför runt med tankar om villalarm. Men om det bara är en procent som drabbas, behövs det verkligen i min villa? Den frågan besvarar vi i den här texten!

Högst risk under den mörka årstiden – för villor

Alla delar av landet drabbas, men det är mer vanligt i storstadsområden än i glesbygd. Skåne, Halland och Stockholmsområdet ligger sämst till i statistiken, och störst risk för inbrott är det om man bor i ett jämförelsevis dyrt bostadsområde. Även om inbrott är betydligt ovanligare än exempelvis cykelstölder är det ett brott som upplevs som mycket mer kränkande. Vissa blir till och med tvungna att flytta på grund av obehaget och rädslan att det kan hända igen. Man vill ju känna sig trygg i sitt egna hem!

Inbrotten i lägenheter är ganska jämnt utspridda över året, men för villor är det den mörka årstiden som är mest riskfylld. Allra värst är det på hösten. Det anmäls flest villainbrott i november, följt av oktober och december. Sommaren ses av logiska skäl som en högriskperiod eftersom många är på semester, men bilden av semestertjuven är inte lika sann som förut när det gäller inbrott i villor.

Intresset för villalarm ökar parallellt

Med tanke på ökningen av antalet inbrott är det inte förvånade att allt fler intresserar sig för att skaffa eget villalarm. Det finns ingen säker statistik men enligt uppskattningar från 2012 har ca 13-14 % av alla svenska villor villalarm installerade. Dessa siffror gäller bara larm som är kopplade till en larmcentral, så räknar man även in de som köper och installerar villalarm själva är siffrorna mycket högre.

Statistiken visar också att tjuven föredrar hus utan larm. Även om inget villalarm kan garantera att man aldrig får påhälsning av tjuvar är den avskräckande effekten stor. Enligt branschens statistik var det bara 0,23 % av villorna med larm som drabbades av inbrott under 2011. Med andra ord borde alla som inte vill att deras villor ska drabbas av inbrott skaffa sig ett villalarm och ansluta det till en larmcentral.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *