Låna pengar – det du behöver veta

Att låna pengar är nästintill något som alla svenskar någon gång har gjort. Det finns olika krav för olika lån och olika förutsättningar för olika lån. De är viktigt att tänka på att lån har övriga kostnader varje månad. Så innan du tar ett lån är det bra att kolla över din ekonomiska situation. Det är inte farligt att ta ett lån så länge du inte överstiger dina månadskostnader. Att ta ett lån är en möjlighet för dig att kunna förverkliga dina drömmar. Långivaren ger inte ut lån gratis utan de vill också tjäna sin andel på ditt lån. Därför tar det ut en kostnad som heter ränta. En ränta är en procent del av ditt lån som du måste betala till banken varje månad. Hur mycket räntan är kan bero på hur stort lånet är. Även på hur lång tid du har tagit lånet på och om du bor i en mindre eller större stad. Du kan också förhandla med banken med att försöka få en så bra räntesats som möjligt.

Rörlig eller fast ränta

Rörligt eller bundet är en svår fråga. Rörlig ränta innebär att räntesatsen ändras i takt med förändringar på räntemarknaden. En fast ränta är densamma under hela räntebindingsperioden. Buden ränta kan passa dig bättre om du tror att en rörlig ränta kommer att gå upp. Det är också en trygghet att alltid veta vad din ränta kommer kosta. Dock kan det hända att ränta istället för att gå upp går ner. I det läget kan du som har en fast ränta förlora en hel del pengar. Det är svårt att säga vad som är bäst och det är upp till kunden att välja. Banker kan ge råd men kan inte till 100% garantera något.

Vad är din amortering

En amortering är en avbetalning av ditt lån på löpande tid. Varje månad förväntar sig långivaren att du betalar tillbaks en del av lånet. Det finns lån som har kortare löpartid ibland bara ett par månader medan du med större lån kan betala av på flera flera år. Det finns olika typer av amorteringar. Ett amorteringsfritt lån är ett lån där hela skulden återbetalas vid löptidens slut. Inga avbetalningar sker under tiden. Dock har nya regler införts att låntagaren måste amortera med minst 1 procent i månaden. Rak amortering är den vanligaste amorteringen. Denna form av amortering betyder att man konstant amorterar. Utgiften minskar därför över tiden allt eftersom skulden går ner och därmed minskar också räntan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *