Det emballage som går åt till att packa alla produkter vi köper världen över kostar många miljarder kronor. Uppskattningsvis 10 procent av den totala kostnaden på alla produkter som säljs i detaljhandeln utgörs av kostnaden för emballage. Det finns flera olika former av material som används för att emballera produkter. Dessa är några av de vanligaste materialen som världen över används som emballage:
Papp och papper
Papp är ett material som ofta används för att emballera produkter. Papper är ett annat material som vanligtvis används för det inre emballaget. Papp är som bekant tjockare och mer hållbart än vanligt papper. Det används därför flitigt som emballage för bland annat mjölkkartonger, flingpaket, frysta enportionsrätter och andra produkter. Papp ger ett betydligt bättre skydd än vanligt papper.
Plast
Hårdplast används ofta till förpackningar av bland annat läsk- och vattenflaskor. Anledningen till detta är att de är bättre på att motstå fukt än andra typer av plastförpackningar, samtidigt som de skyddar innehåller i flaskan.
Mjukplast används ofta för att emballera till exempel läsk- och ölburkar. Anledningen till att mjukplast lämpar sig bra för detta är att materialet finns tillgänglig i form av flexibel sträckfilm och andra produkter som ser till att de enskilda burkarna på exempelvis en platta med läsk buntas ihop till en enhet. Flera plattor kan sedan buntas ihop till en större enhet på en pall med hjälp av sträckfilm.
Aluminium
Aluminium är en lättmetall som lämpar sig väl som förpackningsmaterial och används i detta syfte över hela världen. Ett av de vanligaste användningsområdena för emballage av aluminium är läsk- och ölburkar. Varje år tillverkas drygt 7 miljarder burkar världen över. Aluminium är det material som oftast används vid framställningen av dessa burkar, men det finns också andra användningsområden för detta material.
Folieförpackningar av aluminium används ofta inom livsmedelsbranschen, läkemedelsindustrin och inom många andra tillverkande branscher. Folien skyddar produkterna från solljus, fukt och andra element som kan skada innehållet.
Glas
Andelen glasförpackningar har minskat på senare år men de utgör trots detta en stor andel av de totala förpackningarna inom förpackningsindustrin. Glas är ett material som många företag föredrar att använda som emballage eftersom det är 100 procent återvinningsbart.